Zdravý životný štýl a zdravá strava idú spolu ruka v ruke. Nemožno žiť zdravo bez toho, aby sme nedbali o svoju každodennú stravu. Z hľadiska zdravia určite nie je jedno čo zjeme a samozrejme tiež vypijeme. Obomi totiž môžeme uškodiť nášmu telu. Správnym výberom potravín môžeme znížiť riziko mnohých ochorení ako sú rakovina, cukrovka, či ochorenia srdca. Strava by mala byť vyvážená a mala by obsahovať všetky potrebné vitamíny a živiny pre ľudský organizmus. Stravovanie by sa tiež malo prispôsobiť dennému programu a úlohám a koníčkom, ktorým sa budeme venovať.
Základom pre zdravú výživu je ovocie a zelenina. Oboje je veľmi zdravé, nízkokalorické, bohaté na živiny, minerály, vlákninu a iné fytozlúčeníny, z ktorých môžeme mať úžitok. Niektoré z nich majú vysoký obsah vitamínu C, iné sú hlavne zdrojom draslíka a železa. Ovocie je ľahko stráviteľné, no nemalo by sa jesť súčasne s ďalším jedlom, preto je vhodné ako olovrant či desiata. Každé ovocie, či už ide o jablko, hrušku, slivku, alebo tropické ovocie ako pomaranč, banán, grep, ananás alebo mnohé iné, majú rôzne hodnoty vitamínov; jedno však majú spoločné – sú zdravé pre náš organizmus. Podobne ako ovocie i zelenina má v sebe prospešné látky. Na rozdiel od ovocia je však vhodné ju kombinovať napríklad s mäsom, obilninami, strukovinami a syrom. Zelenina by teda mohla byť súčasťou takmer každého hlavného jedla. Zeleninu a ovocie je možné jesť aj niekoľkokrát za deň, ovocie dvakrát a zeleninu až trikrát denne.