SEZÓNE POTRAVINY – TEKVICA

Zobraziť všetky

SEZÓNE POTRAVINY – TEKVICA

Keď začne trávnik zdobiť farebné lístie, v záhradkách a kuchyniach preberá vedenie tekvica. Ak hľadáte tú správnu zeleninu pri poruchách žalúdka, pankreasu či sleziny – máme pre vás riešenie.

Opatrovateľské domovy na Slovensku, ktoré zastupujeme, dbajú na čerstvé potraviny. Z toho dôvodu vám predstavíme jednu z výnimočných a zdravých jesenných potravín. Tekvicu je možné pripraviť na mnoho spôsobov a je vhodná najmä na prípravu diétnych pokrmov. Vďaka obrovskému množstvu vlákniny je veľmi dobrá na detoxikáciu organizmu. Plody obsahujú mnoho prospešných látok ako napríklad vitamíny skupiny B1, B2, A, E, C, draslík, vápnik, železo a zinok. Tieto vitamíny možno konzumovať aj formou jadierok, ktoré patria k obľúbeným a nenákladným pochutinám k pivu a vínu, a ktoré sú takisto neporovnateľne zdravšie ako všeobecne veľmi obľúbené čipsy či krekery. Najčastejšie bývajú pražené a lúpané semienka dochutené soľou, paprikou alebo inými koreninami.

Medzi pestré spôsoby prípravy tekvice patria okrem tradičných polievok a pyré takisto aj slané a sladké dezerty. Netreba zabúdať ani na obľúbený tekvicový olej, ktorý sa, podobne ako pri olivách, získava lisovaním jadier. Tento 100% prírodný olej obsahuje nenasýtené mastné kyseliny a má priaznivé vplyvy na kardiovaskulárny systém. Vďaka svojím vlastnostiam je v gastronómii veľmi obľúbený najmä pri príprave ľahkých šalátov, dresingov a iných pokrmov studenej kuchyne. V opatrovateľskom domove sa o prípravu chutných a zdravých jedál stará odborný personál. Na ukážku či inšpiráciu si jeden z receptov môžete pripraviť aj vy.

Uvarme si spolu: LAHODNÉ TEKVICOVÉ KARÍ

Jednoduché, pomerne lacné, sýte, nízko kalorické, zdravé, chutné, originálne a rýchle jedlo, ktoré môže byť dokonalým hlavným jedlom pre vegetariánov.
Na dve až štyri porcie potrebujete:

– ½ kg oranžovej tekvice pokrájanej na kocky
– 1 pokrájanú cibuľu
– 2 najemno pokrájané zelené čili papričky
– 2 najemno pokrájané červené čili papričky
– 5 pretlačených strúčikov cesnaku
– 300 ml kokosového mlieka
– 1 pohár vody
– 1 lyžičku kurkumy
– 1 lyžičku karí korenia
– 2,5 centimetrový kúsok postrúhaného zázvoru
– maslo

V miske zmiešame čili papričky, cesnak, zázvor, koreniny, vodu a kokosové mlieko. V panvici necháme rozpustiť maslo a niekoľko minút na ňom oprážame kocky tekvice spolu s cibuľou. Pridáme kokosové mlieko, necháme ho zovrieť a následne znížime teplotu a varíme dovtedy, kým tekvica nezmäkne a omáčka nezhustne.

Ak je to potrebné, pridáme vodu, naraz však maximálne polovicu šálky. Na konci môžeme pridať trochu soli. Podávame s ryžou.

Dobrú chuť.

Registrácia