ZDRAVÁ SLADKOSŤ – HROZNO

Zobraziť všetky

ZDRAVÁ SLADKOSŤ – HROZNO

Dnes si povieme niečo o ďalšej skvelej náhrade sladkostí. Šťavnaté bobuľky hrozna obsahujú takmer 80% vody a vysoké množstvo hroznového cukru. Výhodou cukru z hrozna je, že sa neukladá v podobe tukov a energiu uvoľňuje postupne. Glukózu vo veľkej miere požívajú najmä športovci alebo ľudia, ktorí vystavujú svoj organizmus nadmernej fyzickej alebo psychickej záťaži. Jedinou nevýhodou je jeho pôsobenie na tvorbu inzulínu, takže sa neodporúča diabetikom. Na to však opatrujúci personál pamätá a vie, ktorý klient hrozno môže a v akom množstve, a kto naopak nie.

Bobuľky hrozna takisto obsahujú množstvo vitamínov A, B, C, a E a rôzne stopové prvky – vápnik, draslík, mangán, fosfor, kremík a meď. Vďaka kremíku sa vám zlepší kvalita vlasov a nechtov. Kremík je zároveň aj skvelým pomocníkom v boji s celulitídou. Chudnutie podporuje aj draslík, takže ak jete hrozno, budete krásni, štíhli a bez celulitídy. Hrozno ďalej blahodarne pôsobí aj na detoxikáciu čriev a pečene, a chráni bunky proti starnutiu.

Tak ako pri všetkých potravinách, aj tu platí jednoduché pravidlo – mať kvalitný zdroj. Z kvalitných zdrojov je vždy kvalitný produkt, či už v podobe ľahkých šalátov alebo spestrenia najmä syrových studených mís. S hroznom sa môžete pekne vyšantiť aj pri príprave menej známych produktov ako sú hroznový olej, želé či sirupy.