Sladkosti sú obľúbenými pochúťkami takmer každého človeka a len málokto si vie svoj život predstaviť bez nejakej tej dobroty. Nadmerná konzumácia sladkostí však spôsobuje mnohé zdravotné problémy. V malom a primeranom množstve sú však sladkosti pre naše telo aj psychiku prospešné.
So sladkosťami sa spájajú príjemné pocity, preto si pri poklese hladiny energie väčšina z nás dopraje niečo sladké. Problémom však je, že človek si na takéto okamžité zvýšenie hladiny cukru zvykne a začne sladkosti považovať za pravidelnú súčasť stravy. Vo väčšine prípadov sú sladkosti len zdrojom prázdnych kalórií a potláčajú chuť na výživnejšie jedlo. Hlavnou zložkou všetkých cukroviniek je cukor. Nie je známe, odkiaľ pochádza a odkedy ho ľudia poznajú, vo všeobecnosti však prevláda názor, že pôvod cukrovej trstiny sa nachádza v Polynézii. Takmer všetky sladkosti obsahujú množstvo jednoduchých cukrov – sacharózy, glukózy a fruktózy.
Sladkosti potláčajú chuť na jedlo, dodávajú telu energiu, avšak neobsahujú takmer žiadne užitočné živiny. Aspoň aké-také množstvo živín v porovnaní s cukríkmi by sme mohli nájsť v zmrzline a zákuskoch, keďže tieto obsahujú mlieko a obilniny. Cukrovinky s vysokým obsahom tuku môžu pomôcť doplniť zásoby pohonných látok v tele, neposkytujú však bezprostredný zdroj energie, a ak sa konzumujú nadmerne, môžu mať na zdravie aj nežiadúce účinky.
I keď sladkosti nemajú pre nás zo zdravotného hľadiska veľký význam, sú vhodné na okamžité dodanie energie alebo aj na zlepšenie nálady. Mnoho seniorov má cukrovku alebo podobné ochorenie, čo pri príjme sladkostí vždy treba zvážiť a správať sa podľa toho.